De verhuurmakelaar van Nederland

Wij zoeken huurwoningen

Nieuwe particuliere woningbelegger is rijker, ouder en ambitieuzer

Deel dit bericht:.

De particuliere huursector is diverser dan vaak wordt aangenomen, blijkt uit onderzoek.De jonge generatie is ouder, vermogender en sterker gericht op uitbreiding.De meeste beleggers hebben geen harde investeringsstrategie zoals bij institutionele beleggers.

Particuliere woningbeleggers die momenteel de woningmarkt betreden zijn vaak andere types dan de oude rotten in het vak. Waar de huizenverhuurders die al zo'n twintig jaar actief zijn er nogal eens toevallig in zijn gerold, relatief veel sociale woningen hebben en jonger zijn begonnen, is de nieuwe generatie vermogender, ouder en ambitieuzer.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag publiceert. Aangezien de particuliere huursector sterk is gegroeid de afgelopen jaren, maar in veel opzichten een 'black box' is, wilde PBL in kaart brengen hoe de sector eigenlijk is samengesteld. Het Planbureau heeft daartoe een enquête uitgevoerd onder ruim 800 leden van belangenvereniging Vastgoed Belang. Deze samenwerking was volgens PBL nodig, omdat particuliere beleggers moeilijk vindbaar zijn.

Belegging als bijvangst

De belangrijkste conclusie is volgens PBL dat de particuliere huursector veel diverser is dan vaak wordt geschetst. Niet alleen zijn er grote verschillen qua omvang van de portefeuille, ook de motieven en strategieën verschillen sterk. Zo is 45% van de respondenten al langer dan twintig jaar actief. Zij betraden een heel andere huurmarkt dan hun latere collega's: de huurmarkt was toen nog sterk gereguleerd en de huizenprijzen stegen veel vlakker. Deze groep heeft dan ook nog relatief veel woningen onder de liberalisatiegrens volgens PBL.

20% heeft eerste beleggingswoning passief verworven, bijvoorbeeld als bijvangst bij de koop van een winkel

Ook gebeurde het toen nog wel eens dat iemand als 'bijvangst' bij de koop van een winkel of woonhuis een verhuurbare woning verkreeg en eigenlijk per toeval particuliere verhuurder werd. Zo'n 20% van de woningbeleggers heeft op die manier passief zijn eerste beleggingswoning verworven. Gezien de hoge vastgoedprijzen gebeurt dit nu veel minder.

 

Gemiddeld zeven jaar ouder

De jongste generatie woningbeleggers, van na 2013, is bewuster de markt betreden volgens het rapport. Deze groep is vaak in woningen gaan beleggen bij gebrek aan aantrekkelijke beleggingsalternatieven. Doordat de financieringsregels flink zijn aangescherpt moeten deze groep ook meer eigen vermogen inbrengen bij de koop van de eerste woning.

De jongste woningverhuurders moeten eigenlijk al vermogend zijn voordat ze beginnen, terwijl de vroegere generatie vaak hun vermogen via woningbeleggingen heeft opgebouwd

'Ze moeten eigenlijk al vermogend zijn voordat ze beginnen, terwijl de vroegere generatie vaak hun vermogen via woningbeleggingen heeft opgebouwd', zegt Christian Lennartz, onderzoeker bij het PBL. Mede doordat er een groter startvermogen nodig is, is de nieuwe generatie gemiddeld ook ouder. Vóór 1996 was de gemiddelde leeftijd van particuliere beleggers nog geen 36 jaar. Vanaf de crisis ligt die leeftijd op zo'n 43 jaar.

Hoewel er grote verschillen zijn tussen particuliere beleggers, zijn er ook overeenkomsten. Zo hebben de meeste beleggers geen harde investeringsstrategie zoals bij institutionele beleggers. Ze investeren meer op basis van ervaring en gevoel. Ze blijven ook vaak dicht bij huis.

Hoge huur

Particuliere beleggers wordt vaak verweten excessieve huren te vragen. PBL signaleert ook dat de huurprijzen stevig zijn, vooral in de grote steden. Een nieuw te verhuren appartement van meer dan 50 m2 wordt daar door veel geïnterviewde beleggers niet onder de €1000 verhuurd en vaak flink daarboven. Het middensegment, dat te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar ook geen €1000 per maand kan ophoesten, vist daardoor achter het net.
Volgens PBL is echter niet de hele sector gericht op dure huren, er zijn zelfs een beperkt aantal particuliere beleggers die zich expliciet op het middensegment richt, omdat het risico op leegstand daar lager is. Ook verhuren sommige particuliere beleggers nog flink wat sociale huurwoningen.
Vastgoed Belang is blij dat het rapport een genuanceerder beeld schetst, omdat er vaak karikaturen rondgaan over huisjesmelkers en woekeraars. Vastgoed Belang beaamt dat door de gestegen huizenprijzen in de grote steden vooral het hogere segment wordt bediend. Om dit te veranderen pleit de vereniging onder meer voor een woonvorm-neutrale ondersteuning voor huishoudens met een smalle beurs, zodat zij vrijer kunnen kiezen tussen huren en kopen.

Robert Kraaij (42)

Aantal woningen: 2
'Ik ben pas relatief kort een woningverhuurder. Ik kocht m'n eerste appartement in 2017 in Utrecht, ik was toen veertig jaar. Ik ben makelaar en verhuurde altijd al woningen voor andere mensen, dan kijk je toch met een schuin oog of je zelf niet iets kunt kopen. Toen een eigenaresse twee jaar geleden van haar verhuurde appartement af wilde, heb ik die kans gepakt. Je investeert toch altijd liever in iets dat je snapt, van andere beleggingen zoals obligaties of hedgefondsen heb ik minder verstand.'
'Ik heb me nog nooit hoeven verdedigen als woningverhuurder, maar merk wel dat er een hetze is tegen huisjesmelkers. Omdat er een paar excessen zijn betekent het niet dat de hele sector rot is, dat we ketels niet vervangen en daken laten lekken. Ik zou daar persoonlijk niet van kunnen slapen. Ik vraag bij beide appartementen minder dan €1000.'

Mark Pol (33) van Bun Vastgoed

Aantal woningen: 150
'Ons eerste pand kochten we in de jaren zestig, dus we zijn als familiebedrijf al een tijdje actief als woningverhuurder. Onze oorsprong ligt in de supermarkten, maar door de jaren heen zijn we ook in woningen gaan investeren (altijd zelf gefinancierd) en zelfs woningen gaan ontwikkelen. Onze winkels liggen door heel Nederland, maar onze woningen vooral in Amsterdam, Utrecht en Almere.
Ongeveer de helft van onze portefeuille is sociale huur, maar we verhuren ook zo'n 20 woningen voor meer dan €1500 per maand. Dat hangt van de plek en grootte af. In de grote steden zijn de huizenprijzen nu eenmaal enorm gestegen. Ook de verbouwkosten zijn daar hoog. Dat leidt tot huurherzieningen. We verhuren liever niet aan expats, want die wisselen vaak. Liever aan iemand die lang blijft en die het goed kan betalen. Maar we hanteren geen strenge inkomensnormen, we wegen ook mee of iemand op den duur meer gaat verdienen.'

bron: fd.nl

© De Huurwoning Bemiddelaar- Privacy beleid - Disclaimer - Algemene voorwaarden

Wij zetten ons aanbod ook op:

Vastgoedmanagment - Verhuren - Huren - Vastgoedbeheer - Verhuurmakelaar - Makelaar - Rendement - Aanhuur makelaarIk wil mijn huis verhurenHuurwoningen gezochtMijn woning verhurenInvesteren in vastgoed
Alkmaar - Amsterdam - kop van Noord Holland - Amstelveen - Bergen - Beverwijk - Bloemendaal - Castricum - Den Helder - Diemen - Edam Volendam - - Enkhuizen - Haarlem - Heemskerk - Heemstede - Heerhugowaard - Heillo - Hollands Kroon - Hoorn - Landsmeer - Langedijk - Medemblik - Oostzaan - Opmeer - Purmerend - Schagen - Texel 

Inloggen medewerker

 

WhatsApp