U heeft de huurovereenkomst opgezegd. Weet u wat er van u verwacht wordt voordat u straks gaat verhuizen en de woning of kamer moet opleveren aan de verhuurder? Deze richtlijnen bevatten informatie over het opleveren van uw huurwoning. Hoewel steeds over woningen wordt gesproken, geldt wat hier staat vanzelfsprekend ook voor de oplevering van kamers.
Hieronder kunt u lezen in welke staat u de woning moet opleveren en welke zaken u wel of niet moet repareren of verwijderen. Na ontvangst van de huuropzegging neemt de verhuurder of de beheerder contact met u op om de oplevering van uw woning goed te laten verlopen.
Met u wordt afgesproken wanneer er namens de verhuurder door een rapporteur in uw woning een voorinspectie plaatsvindt. Op een latere datum volgt een eindinspectie ten tijde van de sleuteloverdracht. Hieronder vindt u een toelichting op de voorinspectie en de eindinspectie.
Wat houdt de voorinspectie in?
Op een afgesproken tijdstip vindt er in de woning die u gaat verlaten door een rapporteur van de verhuurder samen met u een voorinspectie plaats. Het is belangrijk dat u bij die voorinspectie aanwezig bent. Bij de voorinspectie krijgt u van de rapporteur te horen wat u moet doen om de woning naar behoren achter te laten. Dit kan betekenen dat u nog onderhoudswerkzaamheden moet verrichten aan de woning of dat u gebreken moet herstellen.
Ook is het mogelijk dat u de door u aangebrachte of van de vorige huurder overgenomen wijzigingen, ongedaan moet maken. Dit alles wordt door de rapporteur in het voorinspectierapport vastgelegd. Dit rapport wordt zowel door u, als door de rapporteur ondertekend. U krijgt een exemplaar van het rapport.
Niet waargenomen gebreken bij de voorinspectie
De voorinspectie wordt verricht terwijl u nog in de woning woont. Uw inboedel staat nog op de vertrouwde plaats. Daarom is het mogelijk dat de rapporteur niet alles kan waarnemen en daardoor wijzigingen aan de woning of gebreken niet opmerkt. Ook kan er simpelweg iets over het hoofd worden gezien. Uiteindelijk moeten die zaken voor uw vertrek door u wel in orde zijn. Als u veranderingen heeft aangebracht of als er ergens schade aanwezig is, is het raadzaam om dat tijdens de voorinspectie aan de rapporteur te melden. Ook als u twijfelt of bepaalde werkzaamheden wel of niet door u moeten worden uitgevoerd, kunt u dat het beste aan de rapporteur vragen. Op die manier voorkomt u dat u tijdens de eindinspectie voor verrassingen komt te staan en wordt geconfronteerd met gebreken of veranderingen die u alsnog ongedaan moet maken of met onderhoud dat u alsnog moet uitvoeren.
De verhuurder hanteert bij de beëindiging van de huurovereenkomst de volgende hoofdregel: voordat u de woning definitief verlaat, dient u de woning geheel ontruimd en schoon op te leveren, in een goede en in de oorspronkelijke staat. De oorspronkelijke staat is de staat waarin u de woning bij het aangaan van de huurovereenkomst ontving. Het spreekt vanzelf dat reguliere veroudering die de woning tijdens uw bewoning, ondanks tijdig en goed onderhoud, heeft ondergaan hierbij buiten beschouwing wordt gelaten. Deze hoofdregel en de andere regels gelden ook voor bijbehorende voorzieningen zoals een berging, schuur of garage.
De oplevering:
Met de rapporteur spreekt u af wanneer de gezamenlijke eindinspectie van uw woning plaatsvindt. Zo mogelijk wordt deze afspraak bij de voorinspectie al met u gemaakt. Ook van de eindinspectie wordt door de inspecteur een rapport opgemaakt, dat zowel door hem als door u wordt ondertekend. De woonruimte moet op het moment van de eindinspectie geheel ontruimd en schoon zijn. Dit geldt ook als dat moment niet precies samenvalt met het tijdstip waarop de met u gesloten huurovereenkomst formeel eindigt. Alleen de veranderingen en de zaken die eventueel door de volgende huurder worden overgenomen en die in de overnameovereenkomst staan vermeld, hoeven niet ongedaan te zijn gemaakt of te zijn verwijderd.
Bij de eindinspectie moet u ook de sleutels van de woning inleveren.
Controle op basis van het voorinspectierapport
Tijdens de eindinspectie wordt gecontroleerd of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd die in het voorinspectierapport vermeld staan. Is dat niet of slechts gedeeltelijk het geval, dan wordt dit in het eindinspectierapport opgenomen. Dat geldt eveneens voor zaken die u uit de woning had moeten verwijderen.
Wij wijzen u er nadrukkelijk op dat áls bij de eindinspectie blijkt dat herstelwerkzaamheden die u volgens het voorinspectierapport had moeten verrichten niet zijn uitgevoerd, dan laat de verhuurder die werkzaamheden op uw kosten uitvoeren.
Als er nieuwe gebreken of veranderingen aan het licht komen
Het kan gebeuren dat er tijdens de eindinspectie schade, achterstallig onderhoud, andere gebreken of veranderingen aan het licht komen die u voor uw rekening ongedaan had moeten maken en die de rapporteur bij de voorinspectie niet heeft geconstateerd. Is dat het geval, dan wordt dit opgenomen in het eindinspectierapport. Het hangt van de omstandigheden af of u nog een korte tijd krijgt om die gebreken alsnog ongedaan te maken. Als de woning al opnieuw verhuurd is, dan kan de verhuurder na de ingangsdatum van de nieuwe huurovereenkomst u geen gelegenheid meer geven om werkzaamheden in de woning uit te voeren, tenzij de nieuwe huurder u daarvoor toestemming verleent. Als de verhuurder of de nieuwe huurder u geen toestemming geeft, of als u van de geboden gelegenheid geen of een onjuist gebruik maakt, dan zal de verhuurder zich genoodzaakt zien om de herstelkosten van de betreffende schade, onderhouds- of herstelwerkzaamheden op u te verhalen.
Bij deze richtlijnen vindt u een afzonderlijke checklist. Daarin zijn de meest voorkomende werkzaamheden vermeld die door u moeten zijn uitgevoerd voordat de eindinspectie plaatsvindt. Op die manier kunt u daar al in een vroeg stadium rekening mee houden. De lijst is niet uitputtend. De checklist biedt u een handreiking om de woning te kunnen controleren. Als u deze werkzaamheden al zoveel en waar mogelijk voorafgaand aan de voorinspectie uitvoert, komt u beslagen ten ijs.
Op het moment van de eindinspectie van de woning of kamer moet deze voldoen aan de volgende eisen:
10.Indien de gehuurde woonruimte is voorzien van een individuele centrale verwarmingsinstallatie, dan dient daarbij aanwezig te zijn: een instructieboekje of -formulier, een vulsleutel, een vulslang en een ontluchtingssleuteltje.
11.Beschadigde deuren, wanden, sanitair en kranen moeten zijn hersteld of vervangen. Tegels waarin gaten zijn geboord of die op andere wijze zijn beschadigd, moeten zijn vervangen door gelijke tegels
12.De woning dient schoon te zijn. Dit is een subjectief begrip, maar neemt u het zekere voor het onzekere. Schoon betekent onder meer: volledig stof-, vlek-, vuil- en vetvrij.
Wij zetten ons aanbod ook op:
Vastgoedmanagment - Verhuren - Huren - Vastgoedbeheer - Verhuurmakelaar - Makelaar - Rendement - Aanhuur makelaar - Ik wil mijn huis verhuren - Huurwoningen gezocht - Mijn woning verhuren - Investeren in vastgoed
Alkmaar - Amsterdam - kop van Noord Holland - Amstelveen - Bergen - Beverwijk - Bloemendaal - Castricum - Den Helder - Diemen - Edam Volendam - - Enkhuizen - Haarlem - Heemskerk - Heemstede - Heerhugowaard - Heillo - Hollands Kroon - Hoorn - Landsmeer - Langedijk - Medemblik - Oostzaan - Opmeer - Purmerend - Schagen - Texel